"...a sör nem ital, a medve nem játék!"

Érdekes vagy elképesztő?

 

Egy hagyományos ételekről szóló konferencián Achim Irimescu, Dacian Cioloș szakértői kormányának mezőgazdasági minisztere kijelentette: a kürtőskalácsot először Erdélyben egy román nemzetiségű nő készítette 1784-ben, aki magyar állampolgár volt.

Ezért Románia le akarja védeni a kürtőskalácsot oltalom alatt álló földrajzi jelzésű termékként. A miniszter szerint, mivel Erdélyben készítették először, nincs kétsége afelől, hogy a kürtőskalácsot az Európai Unió Románia számára fogja elismerni védett termékként.  A miniszter még január elején egy román kereskedelmi televíziónak kijelentette: A kürtőskalács levédési eljárásában Románia számára előnyt jelent, hogy Magyarország is elismeri, erdélyi a termék. Irimescu már tavaly novemberben jelezte Romániának ezt a szándékát, amikor miniszterjelöltként hallgatták meg az illetékes román parlamenti szakbizottságban.

A kürtőskalács kiemelkedő magyar nemzeti érték lett, miután a Hungarikum bizottság tavaly januárban döntött a Magyar Értéktárba történő felvételéről, majd decemberben hungarikummá nyilvánította a terméket. Várhatóan  mostanában nyújtja be Magyarország azt a kérelmet, amelyben a kürtőskalácsot hagyományos különleges termékké kívánják nyilváníttatni az Európai Unióban. A bejegyzett elnevezést minden olyan gazdasági szereplő használhatja földrajzi elhelyezkedésre való tekintet nélkül, amely az adott termékleírásban foglalt receptúrának megfelelő terméket forgalmaz. Az Európai Unió eredetvédelmi szabályozása megkülönbözteti az oltalom alatt álló földrajzi jelzésű termékeket a garantáltan hagyományos és különleges termékektől. A kettő között az a különbség, hogy míg az előző esetében a gyártási eljárás adott szakasza egy bizonyos régióhoz kell kötődjön, a hagyományos és különleges termékeket bárhol elő lehet állítani.

Székelyföldön eközben megdöbbenéssel fogadták a román mezőgazdasági miniszter bejelentését, miszerint országa földrajzi eredetvédelemben részesítené a kürtőskalácsot. Albert Zoltán, a Nemzetközi Kürtőskalács Szaktestület ügyvivője a lapnak nyilatkozva emlékeztetett arra, hogy az édesség receptje Dániel Istvánné Gróf Mikes Mária 1784-es erdélyi szakácskönyvében bukkant fel először, nem pedig - mint Achim Irimescu miniszter állította - egy román asszony alkotásaként. A szakember azt is elutasítja, hogy Románia földrajzi árujelzős oltalomban részesítse a kürtőskalácsot, mert ebben az esetben csak az Európai Unió által jóváhagyott területen, azaz Erdélyben vagy Székelyföldön készülhetne az édesség. A szaktestület szerint ez fölösleges akadályt jelentene, ezért azt szeretnék, hogy az eredeti receptúrát betartva mindenki készíthessen kürtőskalácsot.

 

(További érdekességeket vagy elképesztő híreket olvashat e menüpont alatt!)

© 2015 Minden jog fenntartva.

Készíts ingyenes honlapotWebnode